Monday, February 26, 2007

Uke 09

Blonde Redhead – 23 (4AD)

Comeback Kid – The Blackstone (victory)

My Midnight Creeps - Dont Let 'Em Bring You Down (EMI)

The Sea and Cake - Exact to Me (Thrill Jockey)

Pharoahe Monch - Desire (Dirty) (SRC)

Hot Cross: Cardiac Silence (Hope division Records)

Dungen - Gör Det Nu (Subliminal Sounds)

Geoff Berner - Good Luck Now (Jericho Beach)

Retro: Popol Vuh - "Morgengruß" (Spalax, 1974))

hiawata! - Dylan MacKay (SellOut! Music)Blonde Redhead – 23 (4AD)

Blonde Redhead består av japanske Kazu Makino og brødrene Simone og Amadeo Pace, som er italienske, men bandet er basert i New York. Bandet startet opp på slutten av 90-tallet og har siden sluppet en rekke album som stadig har utvidet deres musikalske uttrykk. Deres forrige album, "Misery Is A Butterfly", var for noen en utfordring. Bandet tok sin svevende, mystiske sound et skritt lenger og beveget seg inn i et stadig mer ustrukturert landskap. 23. april slipper bandet albumet "23", som beskrives som mer rytmisk kompakt enn "Misery Is A Butterfly". Tittelsporet peker i den retningen, med en mer konkret melodi og tettere rytmer, men Kazu Makinos vevre stemme tilfører fortsatt noe ubestemmelig vakkert og mystisk.
-Rikke


Comeback Kid – The Blackstone (victory)

Canadiske Comeback Kid lager hardcore pønk for alle penga og er i disse dager ute med albumet Broadcasting, oppfølgeren til Wake the Dead fra 2005. Forberedelsene til innspillingen av albumet skal i følge bandet selv ha innebært en hel del spilling av Guitar Hero, noe jeg foreslår at flere uinspirerte band burde prøve seg på, for når det kommer til rett - frem, energisk, hard og tidvis allsangverdig hardcore er det Comeback Kid som er best akkurat nå.

tineMy Midnight Creeps - Dont Let 'Em Bring You Down (EMI)


Blues en sjanger for slitne gamle menn? Kom deg vekk. Eller hør på My Midnight Creeps, bandet til Madrugadas Robert Burås (for anledningen kalt Bobby Cagehill) og ex-Ricochets' Alexander Kloster-Jensen. Dette er tøffe gutter med sårbare hjerter, som spiller garageblues av den dyp svarte typen med stor rolle for orgel og saksofon. Bandets debut fra 2005 fikk bra kritikk og bandet spilte blant annet på Roskilde i fjor. Men det store gjennombruddet ser ut til å komme i 2007 med plata 'Histamin', som slippes 5. mars. Låta 'Don't Let 'Em Bring You Down kommer med en stilig video som er inspirert av den klassiske Coen-brødrene-filmen 'Blood Simple'. Radiosingelen er kuttet ned til 4,5 minutt, men vi på Nova er kompromissløse og spiller hele greia.

-Carline


The Sea and Cake - Exact to Me (Thrill Jockey)

Det har gått fire år siden sist Chicago-kvartetten The Sea and Cake var aktuell med en albumutgivelse – 8. mai kommer det endelig nytt album på Thrill Jockey. Everybody blir deres syvende albumutgivelse siden den selvtitulerte debutplaten kom i 1993.
Selv om fire år kan være lang ventetid for utålmodige fans har man fått nok av muligheter til å nyte bandmedlemmenes enorme kreativitetsoverskudd og produktivitet; samtlige av musikerne har gitt ut solomateriale eller plater med andre bandkonstellasjoner de siste årene. Dessuten er både vokalist/gitarist Sam Prekop og bassist Eric Claridge anerkjente kunstmalere.

Låtskriver Sam Prekop har uttalt at Everybody er en rockeplate. Det er fristende å si at han er en ljugepave – men i forhold til gruppas tidligere utgivelser har i hvert fall den nye platen et mer livepreget sound og et mer umiddelbart uttrykk. Heldigvis utgjør jazzharmoniene, de synkoperte rytmene, de melodiøse gitarmelodiene og Prekops poetiske lyrikk fremdeles fundamentet i The Sea and Cake sitt musikalske uttrykk. Det blir ikke streit rockeplate av det akkurat.


Audun.


Pharoahe Monch - Desire (Dirty) (SRC)

Pharoahe Monch sin nye plate 'Desire' har blitt annonsert flere ganger men kommer nå endelig i april. Ordkunstneren forklarer den lange ventetiden med at han er perfekjonist, men lover å komme med sitt beste material noensinne. Albumet er produsert av samarbeidspartnere Lee Stone og Denaun Porter. Singelen 'When The Gun Draws' kommer med en kontroversiell og på tider grusom video hvor Monch sier sitt om hva som kan gå galt når våpen er altfor lett tilgjengelig. Vi spiller ikke den låta, men tittelsporet 'Desire' som finnes i to versjoner, en 'dirty' og en 'clean'. Vi spiller den skitne utgaven.

Martin


Hot Cross: Cardiac Silence (Hope division Records)

Hot Cross er fra Pennsylvania og har jevnt og trutt gitt ut plater siden starten i 2000. Men etter en intern krise i fjor måtte bandet finne opp kruttet på nytt, og "Risk Revival" er det rykende ferske resultatet. Hver sang er proppfull av viltvoksende melodier og frilynt riffing, og hele skiva oser av energi. "Risk Revival" er en frisk og nytenkende plate fra et band som snart bør få større oppmerksomhet i Pottitlandet.

Kristian


Dungen - Gör Det Nu (Subliminal Sounds)

Når et band som ikke synger på Engelsk slår gjennom internasjonalt, er det en liten begivenhet. Gustav Ejstes i Dungen synger på svensk, og etter at plata "Ta Det Lugnt" fikk strålende kritikker ble hippe og trendy amerikanere observert syngende på tekster de ikke ante hva betydde. Da bandet annonserte den etterlengtede oppfølgerplata Tio Bitar som slippes 1. mai, gjettet nettstedet Pitchfork friskt at platetittelen betydde "Infinity on High". Hva Gustav egentlig synger om er vel egentlig ikke det viktigste med musikken til Dungen. Det som slår deg er det massive lydbildet, der klassiske psykedelikaelementer blandes med et gitararbeid som er tøffere enn det meste annet. Her får du låta "Gör Det Nu" fra albumet Tio Bitar.

Sigurd


Geoff Berner - Good Luck Now (Jericho Beach)

Selverklarte 'whiskey rabbi' og Norgesvenn Geoff Berner er tilbake med en ny plate fullt av canadisk-jødiske drikkelåter. For dem som ikke har møtt på fenomenet i de siste årene: her er det snakk om en nokså liten fyr i dress, med et skeivt smil og et trekkespill, som klarer å få nordmenn å danse rundt og skåle som om de bodde flere tusen kilometer lenger sørover. Berner er ikke verdens beste vokalist men tekstene hans (om for eksempel regnet i hjembyen Vancouver og den første verdenskrig) er originale, litt kyniske, og oftest hysterisk morsomme. 'Good Luck Now' er en smakebit fra albumet 'The Wedding Dance of the Widow Bride' som slippes i mars, men egentlig burde man se denne karen live. Stikk innom Mir eller Sound of MU den 22. eller 23. mars.

-Carline


Retro: Popol Vuh - "Morgengruß" (Spalax, 1974)

Popol Vuh fra Munchen var svært produktive på 70-tallet. De er kanskje mest kjent her i Norge for å ha fremprovosert et navnbytte hos Jahn Teigens Popol Vuh, når de prøvde å slå igjennom i Tyskland på Polydor. Nest etter det, er de kjent for å ha satt musikk til en rekke filmer av Werner Herzog. De blir også lovpriset av krautrock- og ambient- fans verden over.
Hjernen bak Popol Vuh, pianist Florian Fricke, var i likhet med synth-spiller Frank Fiedler, og perkusjonist Holger Trulzsch, oppslukt av Mayaenes hellige bok (derav navnet). De hentet også inspirasjon fra Maya-kulturen på sine første plater.
Etterhvert konverterte Fricke til kristendommen (!), og fikk sansen for middelalder-instrumenter fra midt-østen. Gruppa gjennomgikk flere utskiftninger, og på klassikeren Einsjäger und Siebenjäger ("jord og himmel") fra 1974, kom Daniel Fichelscher inn og skapte instrumental-magi på gitar. Låta "Morgengruss" ("morgengry") er en av hans komposisjoner.

Even


hiawata! - Dylan MacKay (SellOut! Music)

OK, utropstegn i bandnavn har blitt en smule cheesy etter at !!! tok gullmedaljen i den kategorien. Men hiawata! er et navn som høres bra ut når man roper litt i skogen. Indianerne kommer fra norske forstadene men klarer å høres ut som det beste som finnes av indiepop på den amerikanske vestkysten, med et litt mindre glatt lydbilde som vi er vant til. Bandet hever at de kunne vært mye mer enn de er, for debutalbumet som slippes 26. mars fikk navnet 'They Could've Been Bigger Than Hiawata!' Vi liker hiawata! akkurat som de er: leverandører av ærlig popmusikk som postmannen kan plystre til. Og det er jo minst like viktig i et land hvor postmannen må grave seg en vei gjennom en meter snø...

-Carline


Radio Novas A-Liste settes sammen av musikkgruppa på Radio Nova. Denne livlige gjengen består av musikkjournalister fra noen av de forskjellige musikkprogrammene du kan finne på kanalen. De som leverte denne uka er: Tine Hvidsten, Audun Mortensen, Don Martin, Kristian Krogh-Sørensen, Rikke Fjell Jørgensen, Even Johan Ottersland og Carline Tromp.

1 comment:

Anonymous said...

veldig interessant, takk

Radio Novas A-liste kan du høre hver mandag kl. 17.00 på FM 99.3. Du kan også klikke deg inn på www.radionova.no og lytte over nettet. Kommentarer eller spørsmål? Send en mail til carline@radionova.no eller ring 22 84 41 87.