Monday, April 16, 2007

Uke 16

St. Vincent - Now Now (Beggars Banquet)
We Insist! - Imperial (Corruptible records)
Samvirkelaget - Itjnå som kjæm tå sæ sjøl (MBN)
Rest Of My Life - ...please don't speak oxford english (Dead Letter/How is Annie)
Dntel - Roll On (Sub Pop)
Promoe - Murder Murdoch (unreleased/myspace)
Crash Test Taurus – It's Time To (Acid Soxx Musicks)
Retro: Idle Race - Knocking Nails Into My House (Zonophone 2007)
Food For Animals – Belly Kids (Cock Rock Disco)
Shapes and Sizes - The taste in my mouth (Asthmatic Kitty)

St. Vincent - Now Now (Beggars Banquet)

St. Vincent er hjertebarnet til 23 år gamle Annie Clark som har jobbet seg oppover på den vimsete amerikanske indiescenen som gitarist for blant annet The Polyphonic Spree og turnebandet til Sufjan Stevens. Jenta er en ambisiøs multiinstrumentalist som gir ut debutalbumet sitt "marry me" i sommer. Både Polyphonic Spree's salige korsang og Sufjan Stevens-aktige arrangementer er tydelige hos St. Vincent spesielt i denne låta, mens resten av albumet også minner om andre flinke jenter som Cat Power og Azure Ray. Trivelig er det i alle fall, og i en ideell verden kommer St. Vincent til å akkompagnere mang en lat dag i parken i sommer.

Tine

We Insist! - Imperial Catechism (Corruptible records)

Oh, Things Are So Corruptible er det fjerde albumet fra det franske seksmannsbandet We insist ! . Gruppa har holdt på i over ti år og dette albumet er det første som gis ut på deres eget label Corruptible Records. Musikken kan ikke akkurat sies å høres typisk "fransk" ut,
hva det nå enn vil bety, og selv nevner de At the Drive-In og Primus som inspirasjonskilder.
Myspace: http://www.myspace.com/weinsistband
Hjemmeside: http://www.weinsist.com/

Hanne


Samvirkelaget - Itjnå som kjæm tå sæ sjøl (MBN)

Skakollektivet Hopalong Knut og rapperne i Gatas Parlament har slått sammen og formet det tolv mann sterke bandet Samvirkelaget. Her blir det en usannsynlig blanding av ska-ens dansbare rytmer og festlige blåserekke med harde politiske tekster, og av trønderdialekt og Grorudrap. Samvirkelaget er rødt og ikke redd for å snakke rett ut. Før debuten i det hele tatt har kommet ut er bandet allerede forviklet i en heit mediasak. På låta 'Stopp Volden' som ligger ut på myspace nevner de det fulle navnet på en trøndersk politimann som er mistenkt for flere rasistiske voldsforsøk og drap av afrikanske Eugene Obiora. Bandet risikerer å bli anmeldt for brudd av personvernloven, men skal like så godt gi ut låta på debutplata som kommer den 14. mai. Før det kan du se og høre fenomenet på 1. mai på Sentrum Scene. Der spiller de garantert denne versjonen av Hans Rotmos klassiske arbeiderssang 'Itjnå som kjæm tå sæ sjøl'.

-Carline


Rest Of My Life - ...please don't speak oxford english (Dead Letter/How is Annie)

Noe musikk er bare så forbanna vakker og følelsesladd at du ikke klarer å skrive et fornuftig ord om det. Trønderbandet Rest of my Life lager sånn musikk. Komplekse låter med intrikate strukturer, fengende refrenger og såre tekster skrevet av How is Annies wonderboy Morten Samdal (Morfar, Build Nest, Sleep). Ja, dette er emo, men det har ikke en drit å gjøre med motebevisste, svarthårede og deppa kids på myspace. Snarere med de gamle emo-band som Sunny Day Real Estate og Hot Water Music. Og noen ganger skaper de en gitarfylt melankoli som minner om det andre trønderbandet, Motorpsycho. ROFML klarer å lage lyden av en lei sommerdag, av lengsel og håp og kjærlighet. Etter debuten i 2003 og kritikerroste 'Transition' EP i 2005 kommer 16. april den andre langspilleren, 'All pretty people live in airports'. En cd å låse deg inn på rommet ditt med.

-Carline


Dntel - Roll On (Sub Pop)

Jimmy Tamborello spiller musikk under navnet James Figurine, sammen med Ben Gibbard som The Postal Service, men også som Dntel. 24. april kommer det første komplette Dntel-albumet på 6 år, "Dumb Luck", på Sub Pop. Med tekster som "handler like mye om menneskelig avstand som kontakt", sunget over intrikate rytmer og fine harmonier, og mange gjesteopptredener som bl a inkluderer Jenny Lewis fra Rilo Kiley, Edward Droste fra Grizzly Bear, og Conor Oberst fra bright Eyes, bør "Dumb Luck" være vel verdt en lytt. Her får du låta "Roll On" med Jenny Lewis på gjestevokal.
-Rikke


Promoe - Murder Murdoch (unreleased/myspace)

Vår alles favoritt skjeggape fra nabolandet er rasende fordi han - som alle oss andre - kaster all tiden sin inn i det sorte hullet som kalles Myspace. Og det er det jo stort sett bare erkereaksjonære George Bush-venn og Fox News-eier Rupert Murdoch som tjener på. Derfor slapp forrige uke Promoe denne låta for gratis nedlastning, ironisk nok på Myspace siden sin www.myspace.com/promoe . Looptroop og Promoe slipper første mai DVD med videoer og konsertopptak, så alle DVSG fans har noe å glede seg til.
Martin

Crash Test Taurus – It's Time To (Acid Soxx Musicks)

Acid Soxx Musicks er navnet på et vidunderlig lite plateselskap som er lokalisert i Santa Fe, New Mexico, og styrt av en mildt sagt litt merkelig dame ved navn Erika. Selskapet står for en rekke fargerike utgivelser i det sære slaget. Stikkord er skeiv sampling, hjemmelaget elektronika og sjangerblanding – det går fra hiphop til americana, fra disko til soundscape. Radio Nova tar det for seg å presentere et par utvalgte Acid Soxx-artister i de kommende uker.
Crash Test Taurus er fransk og består av folk som fant ut at de ikke kan spille piano (så de skaffet seg keyboard), ikke kan spille trommer (så de skaffet seg trommemaskin) og ikke kan komponere musikk (så de skaffet seg PC). Her er det loops, sampling og mange rare lyder, snekret sammen til noe som kan kalles låter. Debuten 'The name is an anagram' kom i februar og kan bestilles på http://www.myspace.com/crashtesttaurus.

-Carline


Retro: Idle Race - Knocking Nails Into My House (Zonophone 2007)

Kult-gruppa Idle Race fra Birmingham var mer enn et springbrett for Jeff Lynne, kjent fra The Move og Electric Light Orchestra. De stod til de grader på egne ben, og laget intelligent og likefrem pop på høyde med The Beatles. Debut-albumet The Birthday Party (Sunset 1968) er en sprø miks av psykedelisk pop og rock, krydret med britisk tyvetalls-musikk og pirat-mystikk. Kritikere, DJer og kjente musikere (Beatles og Marc Bloan) jublet, men lytterne var forvirret og platesalget gikk tregt både i England og USA. Låta "Knocking Nails Into My House" er opprinnelig b-siden til låta "Skeletons and Roundabouts" fra debut-albumet. Dette var en periode hvor b-sider var like gode som a-sider. Det doble samlealbumet Back To The Story (som endelig blir re-lansert i disse dager) pakker inn det meste man trenger med Idle Race, og anbefales på det varmeste.

Even

Food For Animals – Belly Kids (Cock Rock Disco)

Midt i virvelvinden av intrikate og støyete lydkollasjer, ukonvensjonelle og sløye beats står de skjeggete mc'ene i Food For Animals og rimer om alt annet enn gangsta- og pimprelaterte forlystelser. De to rapperne Vulture Voltaire og Hy, utgjør den amerikanske hiphop-gruppa Food For Animals sammen med støy- og beatmakerne Ricky Rabbit og The Young Anglometri.
I juli kommer deres debutalbum "Belly", som sannsynligvis vil appellere langt mer til noise- og elektronikafans enn hiphophoder ettersom at de macintoshansvarlige i gruppa gjør hva de kan for å fremstå som avantgardistiske og sjangerløse. Lydbildet er originalt, stemningen apokalyptisk, og beatsene akkurat tilstrekkelig effektive. Avantagardistisk art-hop for de kresne.
Audun.

Shapes and Sizes - The taste in my mouth (Asthmatic Kitty)

Shapes and Sizes er et band med sans for system og rutiner. På hjemmesiden sin beskriver de i hvert fall i detalj hvordan gitaristen vasker håret sitt på tirsdager og hvordan gitaristen har organisert klesskapet sitt etter årstider og sydd merkelapper med navn på alle plaggene. Trommisen derimot er glad i å bake en bestemt type kaker med samme oppskrift hver gang. At bandet skulle være av bibliotekartypen er ikke noe som slår deg når du hører musikken de produserer. Om de følger en fast oppskrift også i låtskrivningen kan de umulig være særlig nøyaktige, for her dukker det opp litt av hvert. Noen av låtene på deres kommende album 'Spilt lips, winning hips, a shiner' som slippes 22. mai høres ut som Fiery Furnaces på nachspiel med Joanna Newsome, mens låta du skal få høre nå er rett og slett bare vakker.

SigurdRadio Novas A-Liste settes sammen av musikkgruppa på Radio Nova. Denne livlige gjengen består av musikkjournalister fra noen av de forskjellige musikkprogrammene du kan finne på kanalen. De som leverte denne uka er: Tine Hvidsten, Audun Mortensen, Hanne Trasdahl, Rikke Fjell Jørgensen, Don Martin, Sigurd Fandango, Even Johan Ottersland, Kristian Krohg-Sørensen og Carline Tromp.

No comments:

Radio Novas A-liste kan du høre hver mandag kl. 17.00 på FM 99.3. Du kan også klikke deg inn på www.radionova.no og lytte over nettet. Kommentarer eller spørsmål? Send en mail til carline@radionova.no eller ring 22 84 41 87.